User Tag List

Thanks useful information Thanks useful information:  0
Results 1 to 19 of 19

Thread: Realtek HD Audio - No Sound Suddenly?

  1. #1
    Member
    Join Date
    22 Jul 2008
    Location
    Rosebud, Mornington Peninsula
    Posts
    2,838
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Realtek HD Audio - No Sound Suddenly?

    Hoping someone might be able to help here - lost all sound (Realtek HD audio) Ive removed the driver and reinstalled it via windows update with no luck - every so often i get really light sound can just hear it but usually is nothing at all - any ideas on what to do next? this happened the same day as itunes died - i fixed that by uninstall and reinstall but the sound no luck?

    Realtek manager is set on speakers - all seems ok volumes full and no mutes?

    Edit: currently installing the newer version of direct x to see if helps
    Last edited by Miaow; 06-09-2011 at 5:22pm.
    Cat (aka Cathy) - Another Canon user - 400D, 18-55,75-300mm Kit Lens,50mm f1.8, Tamron 90mm f2.8 Macro, Sigma 28-70 f2.8-4 DG, Tripod and a willingness to learn
    Software used: PhotoImpact, Irfanview and a lot of plugins
    We don't make a photograph just with a camera, we bring to the act of photography all the books we have read, the movies we have seen, the music we have heard, the people we have loved. - Ansel Adams


  2. #2
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    22 Jul 2008
    Location
    Rosebud, Mornington Peninsula
    Posts
    2,838
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    well directx did nothing lol - now i did my mistake pres F6 a heap of times the other night now i believe this could be releated to sound (but on wind 7) im using xp though

    So im wondering if i did something with that F6 key and now how to restore it back to normal?

  3. #3
    Member
    Join Date
    09 Nov 2009
    Location
    Kalgoorlie
    Posts
    1,153
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    What do you see within the Sounds section in your Windows Control panel? Check on the Playback tab that the correct speakers are selected as the default ones and that they are configured correctly there.

  4. #4
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    22 Jul 2008
    Location
    Rosebud, Mornington Peninsula
    Posts
    2,838
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    all is fine according to settings in there - thats what i cant understand? Driver reinstall did nothing :/

  5. #5
    Administrator ricktas's Avatar
    Join Date
    24 Jun 2007
    Location
    Hobart
    Posts
    15,640
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Is this a laptop or desktop system. You have made sure the speaker plug(s) are plugged in, and to the correct sockets?
    "It is one thing to make a picture of what a person looks like, it is another thing to make a portrait of who they are" - Paul Caponigro

    Constructive Critique of my photographs is always appreciated
    Nikon, etc!

    RICK
    My Photography

  6. #6
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    22 Jul 2008
    Location
    Rosebud, Mornington Peninsula
    Posts
    2,838
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by ricktas View Post
    Is this a laptop or desktop system. You have made sure the speaker plug(s) are plugged in, and to the correct sockets?
    desktop and yep all leads in right places - suddenly died when itunes did the other night
    have very faint sound but not really obvious

  7. #7
    Administrator ricktas's Avatar
    Join Date
    24 Jun 2007
    Location
    Hobart
    Posts
    15,640
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Have you checked the BIOS? Maybe its reset something for some reason

  8. #8
    Member
    Join Date
    09 Nov 2009
    Location
    Kalgoorlie
    Posts
    1,153
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    As ever with computers there are a number of places we can check to try to solve this issue. Try having a look at this site and working through the possible issues to see if they can help. If I may give one piece of advice (based on my experience of managing computer networks of 400+ machines)...even if you think you have tried something, or if you think 'it cannot be that', try it anyway as part of a methodical diagnostic process. That includes things like unplugging the speakers from the back of the machine..etc..etc even when logic says that they have not been touched since it was all working fine.

    Link...http://www.intel.com/support/motherb.../CS-020642.htm

    Good luck
    Last edited by fess67; 06-09-2011 at 7:51pm.

  9. #9
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    22 Jul 2008
    Location
    Rosebud, Mornington Peninsula
    Posts
    2,838
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    no havent checked bios - but i do have slight sound its light its incredibly muted
    tried all plugs etc tried reinstalling drivers and drictx
    will chck out out more in the morning i think when more awake attempting to watch a dvd that ej keeping turning off ARGH

  10. #10
    Administrator ricktas's Avatar
    Join Date
    24 Jun 2007
    Location
    Hobart
    Posts
    15,640
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Some things to check/consider

    speakers are dead
    cable is damaged
    speaker port is damaged
    sound card is damaged
    drivers
    software is controlling the volume (possibly iTunes is doing something seeing as it happened when Itunes crashed)
    Motherboard issue
    BIOS issue

    Its basically a process of elimination to find the cause

  11. #11
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    22 Jul 2008
    Location
    Rosebud, Mornington Peninsula
    Posts
    2,838
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by ricktas View Post
    Some things to check/consider

    speakers are dead
    cable is damaged
    speaker port is damaged
    sound card is damaged
    drivers
    software is controlling the volume (possibly iTunes is doing something seeing as it happened when Itunes crashed)
    Motherboard issue
    BIOS issue

    Its basically a process of elimination to find the cause
    Im really thinking might be itunes related as we were doing a few downlads in there and music that night 0 but how to fix find the problem :/

    I have some sound so speakers arent dead
    cables must be ok if the light sound
    drivers uninstalled and reinstalled no fix

  12. #12
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    22 Jul 2008
    Location
    Rosebud, Mornington Peninsula
    Posts
    2,838
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    cant find out how to get into bios (compaq) managed to do system diagnostics which were all ok

  13. #13
    Administrator ricktas's Avatar
    Join Date
    24 Jun 2007
    Location
    Hobart
    Posts
    15,640
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Bios is usually accessed by repeatedly hitting either F8 or DEL during start-up

  14. #14
    Ausphotography Regular Boo53's Avatar
    Join Date
    09 Mar 2010
    Location
    Seymour
    Posts
    1,994
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    If it was working, but isn't now, would a system restore work?

  15. #15
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    22 Jul 2008
    Location
    Rosebud, Mornington Peninsula
    Posts
    2,838
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    When it first happened i tried a system restore but it said it couldnt do it

  16. #16
    Member redhead65's Avatar
    Join Date
    27 Mar 2010
    Location
    Kellyville
    Posts
    8
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Did the problem occur after a Windows update? I've had problems with Realtek HD Audio on one of my PCs, admittedly running on Windows 7 64 Bit, that were caused by acdepting a driver update from Windows Update. I uninstalled the Windows Update supplied drivers and and used the drivers on the motherboard manufacturer's web site. These fixed my problem. Note: you can also find Realtek drivers on the Realtek web site or on the web sites of other PC manufacturers that use the same Realtek HD Audio chip / chipset.
    Gear (thus far): Canon 50D, Canon 15-85mm IS USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM Macro, Canon 580EX II, Various Filters

  17. #17
    Member idrive's Avatar
    Join Date
    01 Sep 2010
    Location
    Newcastle
    Posts
    22
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Definitely sounds software related more than h/w.

    Try backing up iTunes and uninstalling.
    Canon 50D
    Tamron 17-50 2.8
    580EX II
    Manfrotto 190XPROB + 804RC2

  18. #18
    Fishy bricat's Avatar
    Join Date
    06 Apr 2010
    Location
    Melbourne
    Posts
    777
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bonjour is a part of Itunes and causes problems when Itunes is uninstalled. Google bonjour and see if this relates to you

  19. #19
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    22 Jul 2008
    Location
    Rosebud, Mornington Peninsula
    Posts
    2,838
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Gee im blond - I checked the monitor at the time also and couldnt find anything related to sound .......

    Well today Trev admitted he did something on the monitor to knock it out - took him long enough to admit to it - finally in about 2 submenus found it and put the volume back up

    Yep all is now good

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •