User Tag List

Thanks useful information Thanks useful information:  2
Results 1 to 8 of 8

Thread: Odd Live View Problem

  1. #1
    Way Down Yonder in the Paw Paw Patch jim's Avatar
    Join Date
    27 Jun 2007
    Location
    Sydney
    Posts
    2,341
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Odd Live View Problem

    I haven't been able to use Live View on my D300 for some time. Not a big deal as I'd rarely if ever use it anyway, but annoying.

    Today exploring a bit, I find it works perfectly in Tripod mode, with all my old manual focus lenses, including a Tamron 24 F2.5 on an Adaptall2 mount. But it doesn't work at all on any AF lens.

    It works erratically on my Micro Nikkor 105 F2.8 which is an AF lens which is broken and won't autofocus.

    In Handheld mode it works erratically with MF lenses only.

    Am I missing something here?

  2. #2
    Member Photophil2010's Avatar
    Join Date
    06 Jan 2011
    Location
    Blue Mountains
    Posts
    429
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Might I suggest that you slowly and systematically eliminate reasons for your problem.
    1. try to reset your camera, by pressing the 2 reset buttons (green buttons) on top of your camera whilst turned on. Does live view work?
    2. put a lens on that you know is ok (AF-S) and see if live view works.
    3. read the camera manual to see if you have missed a setting.
    I'm not real familiar with the D300 but I'm sure that others will be able to help.
    I think you have done the right thing asking hear at APF, good luck.
    Phil

    D7000, D90
    AF-S DX Nikkor 35mm f1.8,AF-S DX Nikkor 16-85mm f3.5-5.6,
    AF-S VR Micro-Nikkor105mm f2.8, Sigma 120-300mm 1:2.8 APO DG HSM, Nikon SB700 speedlight, Kenco Extension Tubes

  3. #3
    Way Down Yonder in the Paw Paw Patch
    Threadstarter
    jim's Avatar
    Join Date
    27 Jun 2007
    Location
    Sydney
    Posts
    2,341
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sensible advice Phil, though it leaves me just as mystified.

    Live view works with:
    Tamron 24 F2.5 MF (ancient)
    Nikon 28 F2 Ai
    Tokina 12-24 DX
    All the above with Kenko Teleplus Pro 300 AF Teleconverter.

    Sometimes works with:
    Micro Nikkor 105 F2.8 AF (Broken)

    Never works with:
    Nikkor 24 F2.8 AF
    Nikkor 50 F1.8 AF
    Nikkor 300 F4 AF
    Nikkor 18-35 3.5-4.5 D AF.

    Haven't missed anything that I can see, and completely fail to see any pattern.

    Bah!

  4. #4
    Moderately Underexposed I @ M's Avatar
    Join Date
    04 May 2007
    Location
    Marlo, Far East Gippsland
    Posts
    4,911
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I'm not a huge user of LV either and trying to figure out what is happening here is a bit weird to me as well.
    When you say LV "doesn't work", do you mean that with some lenses mounted it simply doesn't show an image in the lcd or do you mean that it isn't showing focus or focus changes?
    Andrew
    Nikon, Fuji, Nikkor, Sigma, Tamron, Tokina and too many other bits and pieces to list.



  5. #5
    Way Down Yonder in the Paw Paw Patch
    Threadstarter
    jim's Avatar
    Join Date
    27 Jun 2007
    Location
    Sydney
    Posts
    2,341
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by I @ M View Post
    I'm not a huge user of LV either and trying to figure out what is happening here is a bit weird to me as well.
    When you say LV "doesn't work", do you mean that with some lenses mounted it simply doesn't show an image in the lcd or do you mean that it isn't showing focus or focus changes?
    This. Plus pressing the shutter, In LV mode, does nothing.
    Last edited by jim; 24-06-2011 at 7:12am.

  6. #6
    Moderately Underexposed I @ M's Avatar
    Join Date
    04 May 2007
    Location
    Marlo, Far East Gippsland
    Posts
    4,911
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OK, when you select live view on the L/H dial and then depress the shutter button fully, do you hear the mirror flip up and see the viewfinder black out?

    Sorry, posted the above before your edit.

    If you are fully depressing the shutter ( as if taking a photo ) and nothing is happening it sounds like a trip to the doctors is in order.
    Last edited by I @ M; 24-06-2011 at 7:27am.

  7. #7
    Way Down Yonder in the Paw Paw Patch
    Threadstarter
    jim's Avatar
    Join Date
    27 Jun 2007
    Location
    Sydney
    Posts
    2,341
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by I @ M View Post
    ... it sounds like a trip to the doctors is in order.
    Yes, was afraid of that. Though with a 4 year old camera and a feature I rarely use, I may just have to live with it.

    Thanks Andrew.

  8. #8
    A royal pain in the bum! arthurking83's Avatar
    Join Date
    04 Jun 2006
    Location
    the worst house, in the best street
    Posts
    8,185
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I think with your new lens acquisition, maybe it's time to revisit this old issue.

    Nikon D800E, D300, D70s
    {Nikon} -> 50/1.2 : 500/8(CPU'd) : 105/2.8VR Micro : 180/2.8ais : 105mm f/1.8ais : 24mm/2ais
    {Sigma}; ->10-20/4-5.6 : 50/1.4 : 12-24/4.5-5.6II : 150-600mm|S
    {Tamron}; -> 17-50/2.8 : 28-75/2.8 : 70-200/2.8 : 300/2.8 SP MF : 24-70/2.8VC


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •