User Tag List

Thanks useful information Thanks useful information:  0
Results 1 to 5 of 5

Thread: 40D Error 99 - Apparent Battery Malfunction

  1. #1
    Member axler8's Avatar
    Join Date
    14 Nov 2010
    Location
    Cairns
    Posts
    3
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    40D Error 99 - Apparent Battery Malfunction

    Hello,

    I was at the woodford folk festival recently (photographic mecca) and was planning on taking some photos of the fire event finale, but was confunded through a camera error which prevented me from taking photos. "Error 99 - Please turn camera off then on and check battery". I did that, but nothing resulted. The click the camera was making as I turned it on sounded like the mirror swinging up, like when you start live view. After changing batteries to no effect, I simply left it off for a day and it has resumed normal function. Has anyone encountered this problem and know anything about its causes/solutions?

    Thanks,

    David

  2. #2
    Member
    Join Date
    08 Nov 2010
    Location
    Melbourne
    Posts
    113
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Canon error codes are from 01 to 98. Any error that occurs that is not defined will generate an error 99. I think it’s time to take it to an authorised repair centre:

    http://www.canon.com.au/en-AU/Suppor...ervice-Repairs

    Hope this helps
    "We wants it, we needs it. Must have the precious. They stole it from us. Sneaky little hobbitses. Wicked, tricksy, false!"

  3. #3
    Bird Nerd Richard Hall's Avatar
    Join Date
    06 Jan 2007
    Location
    Adelaide
    Posts
    5,136
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    As Gollum's noted an Error99 is a general error warning and can relate to a multitude of problems. I got Error99 on my 40D a couple of years ago which turned out to be a faulty shutter mechanism. Thankfully, repaired under warranty no problem.
    www.richardhallphotography.com



    Atheism is Myth-understood

  4. #4
    Member
    Join Date
    24 Jul 2010
    Location
    Brisbane
    Posts
    120
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hi David,
    I had an error 99 with the same message on my EOS 400d and it ended up being a problem with the lens, so it might be worth checking the lens you were using at the time as well as the camera.

    I had no clue why the problem was occurring until the lens died - when the lens was repaired I had no more error 99 messages.
    Carole

    Canon 550D|Canon 15-85mm|Canon 70-300mm|Canon 100mm f2.8 macro|50mm f1.8 II|
    Sony NEX 6|Sony 16-50mm| Sony 55-210mm|Sony RX100
    www.carolelloydphotography.com


  5. #5
    Member neil70's Avatar
    Join Date
    04 Aug 2010
    Location
    Pakenham
    Posts
    193
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I got an error 99 on my 40d and it was the shutter mech also. repaired under warenty
    Canon 6d, 7d , 40d, 100-400L, 24-105Lmm, 50mm 1.8, 28-135 and a sigma 18-200
    Aquatech underwater housing
    http://www.flickr.com/photos/neilpoulton/

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •