User Tag List

Thanks useful information Thanks useful information:  0
Results 1 to 13 of 13

Thread: Lightroom2 verses Lightroom3

  1. #1
    Member
    Join Date
    03 Mar 2010
    Location
    Kununurra
    Posts
    458
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Lightroom2 verses Lightroom3

    I am currently trialling LR2 (have 19 days left). I have noticed that LR3 beta is out there. Is it worthwhile to buy LR2 and then upgrade or wait for LR3 to be out. Does anyone know when LR3 is likely to be out? Does anyone have upgrade experiences when they went from LR1(?) to LR2? Was there a big price difference?
    Website - McGoo Photography
    Sean | Olympus E5 | Olympus e620 | Zuiko 7-14 | Zuiko 35-100 SHG | Zuiko 14-54 | Zuiko 70-300 | OM 50mm | Panagor macro converter | CPL filter | FL-50R flash |


  2. #2
    Account Closed Travelm8's Avatar
    Join Date
    05 Apr 2010
    Location
    Bunbury
    Posts
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I have LR2.6 and love it, bought a license on ebay for $50US which I thought was a risk but the link directed me straight back to Adobe which verified immed and since then have upgraded each .1 as it arrives. This may be the cheap way in? as most companies upgrades are cheaper for current owners than new outright purchases.

    good luck
    Cheers

    John

  3. #3
    It's all about the Light!
    Tech Admin
    Kym's Avatar
    Join Date
    15 Jun 2008
    Location
    Modbury, Adelaide
    Posts
    9,633
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Even IF the license from eBay works it still maybe false.
    I happen to know* that the common fake keygen, available via disreputable sites I cannot mention, allows upgrades from Adobe.

    *know = have read somewhere on the 'net

  4. #4
    Administrator ricktas's Avatar
    Join Date
    24 Jun 2007
    Location
    Hobart
    Posts
    15,137
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Be careful with the discussion in this thread. Discussion that promotes or provides links/access to illegal software serial numbers, key generators, etc is not allowed on Ausphotography and will result in a permanent ban from Ausphotography for those that divulge them. Also remember Private Messages (PM's) are scanned for certain phrases and reported if they fit a profile that suggests members might be swapping serial numbers, key generators or links to sites that provide them.
    "It is one thing to make a picture of what a person looks like, it is another thing to make a portrait of who they are" - Paul Caponigro

    Constructive Critique of my photographs is always appreciated
    Nikon, etc!

    RICK
    My Photography

  5. #5
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    03 Mar 2010
    Location
    Kununurra
    Posts
    458
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    That is not the purpose of this thread I just want feedback on the Adobe setup, considering most people appear to this software.

  6. #6
    Administrator ricktas's Avatar
    Join Date
    24 Jun 2007
    Location
    Hobart
    Posts
    15,137
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    I got Lightroom 1 for free as a pixmantec raw shooter owner (Adobe bought them out and used their coding technology as the basis for Lightroom's raw processing, and all of us that owned raw shooter got a free copy of LR1 as part of the sale deal).

    Upgrading to LR2 meant I had to pay for that version and I did so, upgrade was easy as it is basically a database that just needs an upgrade and it was an automated and easy process. I haven't trialled LR3 yet.

    My suggestion would be to download trials of LR2 and LR3, try them both out in a test environment and decide what you want to do when you have had a play with both.

  7. #7
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    03 Mar 2010
    Location
    Kununurra
    Posts
    458
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks Rick, just found out that as a full time uni student I can get LR2 for $160, might go down that road then upgrade later. That could all change once I have a go at LR3. decisions decisions decisions.

  8. #8
    A royal pain in the bum! arthurking83's Avatar
    Join Date
    04 Jun 2006
    Location
    the worst house, in the best street
    Posts
    7,709
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I have LR3 B2 and it runs woefully(slow)!

    As an example:
    I batch converted 50 large jpg files into smaller jpgs, uploadable versions using ViewNX(Nikon specific software) which is a slow program by modern standards and the time taken to convert those 50 files into smaller the files was quicker than LR3B2 took to convert just one single version of one of the same batch of images.
    Have no idea on why it runs so slow on my PC. My PC is old(tech) but other software run perfectly and acceptably fast on it!

    I'm not a fully experienced Adobe product user and I hate their interface(s), compared to what I'm used too.

    But one thing I can tell you is that the NR tool they use in LR3 B2 is excellent, and rivals Neat Image v6 that I have(but haven't installed again on my recent Win7 upgrade) .. will probably do that again soon tho, as the LR3B2 install will get obliterated once the trial is finished.

    I'm about to update my PC hardware soon tho, so I'm trialling and checking out a few programs beforehand.
    Nikon D800E, D300, D70s
    {Nikon} -> 50/1.2 : 500/8(CPU'd) : 105/2.8VR Micro : 180/2.8ais : 105mm f/1.8ais : 24mm/2ais
    {Sigma}; ->10-20/4-5.6 : 50/1.4 : 12-24/4.5-5.6II : 150-600mm|S
    {Tamron}; -> 17-50/2.8 : 28-75/2.8 : 70-200/2.8 : 300/2.8 SP MF : 24-70/2.8VC


  9. #9
    Member
    Join Date
    29 Jun 2006
    Location
    North Shore
    Posts
    228
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    In answer to an early question. Massive difference between 1 and 2. Much more creative control. I use LR2 for 99% of all my editing, and if curious look at my webpage as some of the editing is fairly extensive.
    Using a 7d or a s95
    Advice and Edits welcome
    http://adamrose.wordpress.com/ [/CENTER]

  10. #10
    Member
    Join Date
    09 Apr 2009
    Location
    **Suburb/Town Required**
    Posts
    6
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I use Lightroom 2.6 as my main workflow program (basic levels and adjustments). Its so easy to use and has made a lot of the post processing a hell of a lot quicker.

    I am yet to use Lightroom 3 but I have heard heaps of good feedback about it from others.
    --------------------
    neillewisfoto
    Gear - Canon 40D, Canon 50mm f1.8, Canon 70-200 F4 L IS, Sigma 10-20mm F4-5.6, Sigma 17-70 F2.8-4

    - Looking for a 1D MkIII -

  11. #11
    Member
    Join Date
    10 Nov 2009
    Location
    Coffs Harbour
    Posts
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Does anyone know if the LR3 beta 2 will import and update a LR2.x database. I know beta 1 didn't, which is why I haven't tried it yet.
    Daniel

    Flickr
    K-5, P3n, ZX-L, DA 12-24mm, DA* 16-50mm, DA* 50-135mm, DA* 300mm, F 50mm 1.4, FA 77mm Limited, A 100mm 2.8 macro, A 50mm 2.8 macro, K 55mm 1.8

  12. #12
    It's all about the Light!
    Tech Admin
    Kym's Avatar
    Join Date
    15 Jun 2008
    Location
    Modbury, Adelaide
    Posts
    9,633
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by NextPagePhoto View Post
    Does anyone know if the LR3 beta 2 will import and update a LR2.x database. I know beta 1 didn't, which is why I haven't tried it yet.
    The beta will nether import nor upgrade.
    It will re-index the files and you in effect have two separate catalogues over the same files.

  13. #13
    Member FilthyAmatuer's Avatar
    Join Date
    20 Jul 2009
    Location
    Perth/Pilbara, WA
    Posts
    55
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by FriedChicken View Post
    They're slightly different, in terms of affect, set out, etc.

    For instance, +26 sharpening might be different in LR 3 as compared to LR 1, etc.; so importing .xmp's from one version of LR to another is risky. If you're willing to retweak (only very minor), then go for it.
    That seems a bit silly (for adobe) to do that, as it makes it more difficult for people to upgrade products (assuming that the beta will be similar to the LR3 upgrade), which may prevent upgrade sales.
    Canon 500D | EFS 15-85mm IS | EF 50mm F/1.8 II | EFS 18-55mm IS | EFS 55-250mm IS | Tamron 90mm F/2.8 Macro

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •