User Tag List

Thanks useful information Thanks useful information:  0
Results 1 to 12 of 12

Thread: Help with getting RAW images into PS Elements 7.

  1. #1
    Member
    Join Date
    27 Feb 2009
    Location
    Misty Mountains NQ (Ravenshoe)
    Posts
    138
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Help with getting RAW images into PS Elements 7.

    Hi Folks,
    I'm a complete beginner to digital photography but have been busy experimenting and practicing with the help of this forum. Yesterday I took a heap of shots of my bike in RAW format. I can't get them into the PS Elements catalogue. If I use the PS download mananger it only puts them on my hard drive. A message comes up that says the files do not contain any supported file types. The same applies when I try to get the photos from my hard drive into Elements.
    I'm using Photoshop Elements 7 for Dummies (If the shoe fits ) Going by that I should be able to PP the RAW images in Elements.
    I CAN download the RAW images into EOS utility that came with the camera.
    It does say in the Dummies guide that each camera developer uses a different flavour of RAW and some developers use different RAW formats between models and that if so the plug in may not work. My camera is a Canon EOS 50D.

    Any help with this would be greatly appreciated. Thanks in advance.

    Shane.
    Mostly Canon stuff


  2. #2
    Administrator ricktas's Avatar
    Join Date
    24 Jun 2007
    Location
    Hobart
    Posts
    15,640
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    You need to install Adobe Camera RAW (ACR) to view/ edit RAW files : http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=4365
    "It is one thing to make a picture of what a person looks like, it is another thing to make a portrait of who they are" - Paul Caponigro

    Constructive Critique of my photographs is always appreciated
    Nikon, etc!

    RICK
    My Photography

  3. #3
    Member Michael's Avatar
    Join Date
    28 Jan 2008
    Location
    Dural, NSW
    Posts
    45
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I think ACR comes with Elements 7, version 6 did.

    Have you tried opening any of these .CR2 files within the Elements editing space? when you do this they should automatically open Adobe Camera Raw ver ?
    Then it's just a matter of saving them as .Tiff or .JPEG's after any tweaks you want to make. Tiff would be better though as it is lossless.
    Fujifilm GA645Wi
    Canon PowerShot G10
    Canon 17-40 f/4L 70-200 f/4L
    Photoshop Lightroom 3.6 & CS4

  4. #4
    Member Michael's Avatar
    Join Date
    28 Jan 2008
    Location
    Dural, NSW
    Posts
    45
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Removed, bad word fixed.
    Last edited by Michael; 25-03-2009 at 2:29pm. Reason: Bad word didn't appear correctly

  5. #5
    It's all about the Light!
    Tech Admin
    Kym's Avatar
    Join Date
    15 Jun 2008
    Location
    Modbury, Adelaide
    Posts
    9,641
    Mentioned
    18 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bad word list fixed.

  6. #6
    Member Michael's Avatar
    Join Date
    28 Jan 2008
    Location
    Dural, NSW
    Posts
    45
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks Kym

  7. #7
    Member
    Join Date
    25 Apr 2008
    Location
    Amersfoort, NL
    Posts
    658
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Michael View Post
    I think ACR comes with Elements 7, version 6 did.
    It does, but the for 50D support one may need to update ACR to the latest and greatest...
    Ciao, Joost

    All feedback is highly appreciated!

  8. #8
    Member Michael's Avatar
    Join Date
    28 Jan 2008
    Location
    Dural, NSW
    Posts
    45
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    You are absolutely correct Jev, just realised that both Elements 7 & 50D came out at a similar time, so if you had purchased Elements early on it probably did not come with ACR support for the 50D.

  9. #9
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    27 Feb 2009
    Location
    Misty Mountains NQ (Ravenshoe)
    Posts
    138
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks so much for taking the time to help me out. I never would have worked it out myself. I downloaded the plug-in last night and it still did not work. Silly me did not follow the installation instructions properly. Today I read them properly and followed the instructions to the letter and now I can open RAW files.

    Thanks again, you guys Rock.

  10. #10
    Member Michael's Avatar
    Join Date
    28 Jan 2008
    Location
    Dural, NSW
    Posts
    45
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Good to hear Shane, I gather you did not have the latest update to ACR with support for the 50D?

  11. #11
    Member
    Join Date
    19 Mar 2009
    Location
    In the area that used to be a dumping tip!!
    Posts
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hi

    I am using PE 7 and I can edit CR2 from both 50D and 5D Mk2.
    I'm pretty sure there is a small .dll that you need to download, as far as I remember you can download this small .dll from Irfanview website.

    Give that a go and see if it helps

  12. #12
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    27 Feb 2009
    Location
    Misty Mountains NQ (Ravenshoe)
    Posts
    138
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    That's right Michael. I'm having fun with playing around with the RAW PP at the moment. I can definately see the RAW advantage.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •