User Tag List

Thanks useful information Thanks useful information:  5
Results 1 to 12 of 12

Thread: Printing help needed

  1. #1
    Site Rules Breach - Permanent Ban
    Join Date
    16 Mar 2009
    Location
    South Coast
    Posts
    2,610
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Printing help needed

    Can anyone tell me why when I go to print something, the print turns out a lot darker with colours washed out?

    Even as soon as I click on the image to print it, when the print box opens up you can see in the image below the difference between the two photos.

    Any advice on why this is happening and how to stop it?



  2. #2
    Arch-Σigmoid Ausphotography Regular ameerat42's Avatar
    Join Date
    18 Sep 2009
    Location
    Nthn Sydney
    Posts
    21,622
    Mentioned
    24 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    What printing application, Windows 10?

    Go into those Options and see what they're about (and tell us)

    - - - Updated - - -

    PS: You "printer profile" doesn't match what is being sent.
    CC, Image editing OK.

  3. #3
    Site Rules Breach - Permanent Ban
    Threadstarter

    Join Date
    16 Mar 2009
    Location
    South Coast
    Posts
    2,610
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    As Pauline would say ... "Please explain" ?




    edit: yep Win 10
    Last edited by Bear Dale; 12-03-2018 at 12:56pm.

  4. #4
    Arch-Σigmoid Ausphotography Regular ameerat42's Avatar
    Join Date
    18 Sep 2009
    Location
    Nthn Sydney
    Posts
    21,622
    Mentioned
    24 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ...Working it out. Will get back to ya.

    's Pauline? - Don't worry!

    - - - Updated - - -

    OK, so you're printing straight from F[le Manager in Windows (?10) using the
    R-click print option. I'd say that that must be the hardest way to control the
    printed output and you machinery. I suggest you try from some sort of image
    editing program - Photoshop, GIMP, LR, etc, that allow for much better control.
    However...

    If you did click on the Options tab you would (eventually) get the windows shown
    below...
    jimprint.jpg

    Check that your monitor (for that's what you're basing your assessment on) is correctly
    shown in the area labelled "1".

    If it is, then select and try in turn from any alternatives shown in the area lebelled "2".

    I think you may not be able to get exactly what you see on the screen, but...

    Finally, if you are wondering about the grey bird in the preview, it's because of my B/W printer.

  5. #5
    Site Rules Breach - Permanent Ban
    Threadstarter

    Join Date
    16 Mar 2009
    Location
    South Coast
    Posts
    2,610
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Appreciate the help.

    Just going to make a coffee and I'll try and work through what you've said.

  6. #6
    Arch-Σigmoid Ausphotography Regular ameerat42's Avatar
    Join Date
    18 Sep 2009
    Location
    Nthn Sydney
    Posts
    21,622
    Mentioned
    24 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    At this time of the day I have it white, but no sugar (ever, anyway)

  7. #7
    Site Rules Breach - Permanent Ban
    Threadstarter

    Join Date
    16 Mar 2009
    Location
    South Coast
    Posts
    2,610
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok I've got two LG monitors but it just says Generic and I have nothing showing the the profiles box?


  8. #8
    Arch-Σigmoid Ausphotography Regular ameerat42's Avatar
    Join Date
    18 Sep 2009
    Location
    Nthn Sydney
    Posts
    21,622
    Mentioned
    24 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    See if "Identify Monitors" brings up anything better, and also try "Use my settings..."

    But after this exercise, try using something better to print from.

  9. #9
    Site Rules Breach - Permanent Ban
    Threadstarter

    Join Date
    16 Mar 2009
    Location
    South Coast
    Posts
    2,610
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OMG...you've solved my problem for me!!!!

    I could hug you and squeeze you

    All the years that I have been using PS, I have never printed from PS.

    BINGO....used PS and the print printed out with the colours popping!

    OMG again......you've no idea how many hours of frustration, ink an photo paper I have gone through and you fixed it!!!!!!!

    Bear hug time

    THANK YOU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. #10
    Arch-Σigmoid Ausphotography Regular ameerat42's Avatar
    Join Date
    18 Sep 2009
    Location
    Nthn Sydney
    Posts
    21,622
    Mentioned
    24 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pass!

  11. #11
    Site Rules Breach - Permanent Ban
    Threadstarter

    Join Date
    16 Mar 2009
    Location
    South Coast
    Posts
    2,610
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by ameerat42 View Post
    Pass!






  12. #12
    Site Rules Breach - Permanent Ban
    Join Date
    17 Jan 2016
    Location
    Melbourne
    Posts
    1,015
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jim, further to Am's excellent advice, it is also a good idea to download a profile for the paper you are using, if not the same brand as your printer. This should further improve your prints.

    If you do this (or need to do it), you also need to select this profile in the PS print dialog box.

    Glad it's working better for you!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •