User Tag List

Thanks useful information Thanks useful information:  5
Results 1 to 7 of 7

Thread: Shutter Release delay when Flash fitted

  1. #1
    Member
    Join Date
    28 Mar 2011
    Location
    Modbury
    Posts
    784
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Shutter Release delay when Flash fitted

    I have been trying to resolve an issue which occurs when I have my Metz Speedlite fitted to my D5000. There is about a two second delay from when pushing the shutter release button and the activation of the shutter and flash but not sure if this is normal. I have looked at the settings but can't workout how to resolve this issue.

    Thank you for your assistance.
    Nikon, D750, D5000, 35mm f/1.8, 18-55mm & 55-200mm kit lens,
    Nikon 24-70mm f/2.8, Sigma 120-400mm, Sigma 150-600S, SB-910, Metz mecablitz 58 AF-2
    Manfrotto 680B Mono + 234RC tilt, 055XPROB + 804RC2.

  2. #2
    A royal pain in the bum! arthurking83's Avatar
    Join Date
    04 Jun 2006
    Location
    the worst house, in the best street
    Posts
    8,185
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    very strange!

    can't help on specifics tho.

    What model Metz? is it a generic type of some type from yesteryear, is it a Nikon specific modern type?

    I'm assuming that you have no other external flash to try either.
    Do you get any delay if you use the onboard flash?

    The other question is, I thought you also purchased a new camera too(D600 possibly)

    if so, does it produce the same issue.
    Nikon D800E, D300, D70s
    {Nikon} -> 50/1.2 : 500/8(CPU'd) : 105/2.8VR Micro : 180/2.8ais : 105mm f/1.8ais : 24mm/2ais
    {Sigma}; ->10-20/4-5.6 : 50/1.4 : 12-24/4.5-5.6II : 150-600mm|S
    {Tamron}; -> 17-50/2.8 : 28-75/2.8 : 70-200/2.8 : 300/2.8 SP MF : 24-70/2.8VC


  3. #3
    Moderately Underexposed I @ M's Avatar
    Join Date
    04 May 2007
    Location
    Marlo, Far East Gippsland
    Posts
    4,911
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Possible cause is that the camera is set to "rear curtain slow synch" or "auto slow synch", check those settings and see what is showing.
    Andrew
    Nikon, Fuji, Nikkor, Sigma, Tamron, Tokina and too many other bits and pieces to list.



  4. #4
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    28 Mar 2011
    Location
    Modbury
    Posts
    784
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hi Arthur,

    I'm using a Metz mecablitz 58 AF-2 digital. I do admit haven't had much time of late to read as thoroughly the manual as I need to. I have the Flash set on auto at the moment and the camera on manual, WB in flash mode.

    I have just re tried and noticed it now gives off three pre flashes before the shutter releases with the flash going off which I haven't noticed before so will still do a bit more reading in the mean time but thought someone might have one and help fill in a few extra details.

    Thank you.

    PS thank you Andrew will follow up on those and also recheck any delay settings again later have to go out again.

    Cheers
    Last edited by ROA44; 04-04-2014 at 1:09pm.

  5. #5
    Ausphotography irregular Mark L's Avatar
    Join Date
    21 Nov 2010
    Location
    magical Mudgee
    Posts
    18,810
    Mentioned
    26 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    No expert here, however, I have a thought.
    Those "pre flashes" suggest you have the lens on AF, and the camera will not take the photo 'til the focus is set. the "pre flashes" are helping to find focus.
    Turn lens to manual focus and see if there is no flash delay.
    Someone correct any wrong info above please.
    Last edited by Mark L; 04-04-2014 at 8:28pm.
    "Enjoy what you can do rather than being frustrated at what you can't." bobt
    Canon 80D, 60D, Canon 28-105, Sigma 150-600S, a speedlite, a tripod, a monopod, a remote release and a padded bag to carry things in.

  6. #6
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    28 Mar 2011
    Location
    Modbury
    Posts
    784
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    set to manual currently I get 3 quick flashes when shutter pressed and then shutter and flash activate which is what happens on auto focus as well.

    looking at manual at the moment

  7. #7
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    28 Mar 2011
    Location
    Modbury
    Posts
    784
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Deeeeeer, Well red eye function was switched on looks like resolved thank you for input cheers.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •