User Tag List

Thanks useful information Thanks useful information:  2
Results 1 to 11 of 11

Thread: Canon 70D automated 4sec exposure timed? Is it possible?

  1. #1
    Member Bazza Bushman's Avatar
    Join Date
    30 Jan 2014
    Location
    Melbourne
    Posts
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Canon 70D automated 4sec exposure timed? Is it possible?

    G'Day Ladies and Gents

    I am trying to get the 70d to take 4 sec exposure on a timer or be able to turn it on and off

    im trying to take photos of of fireworks as I'm doing the show I can't sit/stand manually and take the photos,

    The camera is in the center of the area with me to show a different perspective of the shows.

    not sure,maybe there is a program I can get to do it but not really wanting to have to much equipment in the middle

    Bazza


  2. #2
    Ausphotography Regular paulheath's Avatar
    Join Date
    07 Aug 2012
    Location
    Sydney
    Posts
    962
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    i suppose you could get yourself a Timer release shutter cable , all you need to do is enter exposure time and away you go, if you keep it locked on you will continuously shoot for 4 sec exposures, flea bay has plenty ranging from $20-$50
    long live
    www.paulheathphotography.com.au
    Canon 7D, and a lot of other bits and bobs


  3. #3
    Administrator ricktas's Avatar
    Join Date
    24 Jun 2007
    Location
    Hobart
    Posts
    15,262
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Yep. set the shutter speed to 4 seconds and get yourself a wireless remote.
    "It is one thing to make a picture of what a person looks like, it is another thing to make a portrait of who they are" - Paul Caponigro

    Constructive Critique of my photographs is always appreciated
    Nikon, etc!

    RICK
    My Photography

  4. #4
    Member
    Threadstarter
    Bazza Bushman's Avatar
    Join Date
    30 Jan 2014
    Location
    Melbourne
    Posts
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks Paul I will give it a shot I'm doing a show in the next few weeks and see how it goes.

    Bazza

  5. #5
    Ausphotography irregular Mark L's Avatar
    Join Date
    21 Nov 2010
    Location
    magical Mudgee
    Posts
    17,101
    Mentioned
    22 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Bazza Bushman View Post
    ...
    The camera is in the center of the area with me to show a different perspective of the shows.
    .....
    Would like to see some of that if the photos work.
    And if they don't, post a couple anyway. Some here may have suggestions for next time.
    "Enjoy what you can do rather than being frustrated at what you can't." bobt
    60D, Canon 28-105, Sigma 150-600S, Sigma 120-400, a speedlite, a tripod, a monopod, a remote release and a padded bag to carry things in.

  6. #6
    A royal pain in the bum! arthurking83's Avatar
    Join Date
    04 Jun 2006
    Location
    the worst house, in the best street
    Posts
    7,760
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I'm pretty sure the 70D has both built in wireless and even an intervalometer.

    Built in wireless needs no explaining .. smart phone-> app->remotely control the camera!

    if you don't have a smart phone, if it does have an intervalometer, you can set it up to take images in a timed manner. This could be only one image, or a series of images every x seconds or so.

    I don't know much about Canon, but I'm sure I saw these features in the specs sometime ago.
    Nikon D800E, D300, D70s
    {Nikon} -> 50/1.2 : 500/8(CPU'd) : 105/2.8VR Micro : 180/2.8ais : 105mm f/1.8ais : 24mm/2ais
    {Sigma}; ->10-20/4-5.6 : 50/1.4 : 12-24/4.5-5.6II : 150-600mm|S
    {Tamron}; -> 17-50/2.8 : 28-75/2.8 : 70-200/2.8 : 300/2.8 SP MF : 24-70/2.8VC


  7. #7
    Member
    Threadstarter
    Bazza Bushman's Avatar
    Join Date
    30 Jan 2014
    Location
    Melbourne
    Posts
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I will have a go this weekend all will depend on the weather, if it is called a TFB depending on the winds we may not be able to set up.
    I will put the pictures up if we go ahead

    Bazza

  8. #8
    A royal pain in the bum! arthurking83's Avatar
    Join Date
    04 Jun 2006
    Location
    the worst house, in the best street
    Posts
    7,760
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Have you got either the wireless app or intervalometer(if the feature is available) working yet.

    Make sure you are fluent with them.

    One thing to note about the wireless app/connection. I doubt it will will work at more than about say 10m or so .. if that.

    This is where a proper wireless remote may come in handy.

  9. #9
    Member
    Join Date
    19 Jul 2010
    Location
    Parramatta
    Posts
    96
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    If there's no built-in intervalometer, you can download and install Magic Lantern onto an SD card and it has the intervalometer and a whole bunch of other handy features too.
    Nick T.

    Canon EOS 60D; Canon 17-55mm f/2.8 IS USM; Canon 70-200mm f/2.8L USM; Canon "Nifty Fifty" 50mm F/1.8 II; Canon 100mm f/2.8 IS USM Macro; 2x Sigma EF-530DG Super flashes; Manfrotto 190XProB + 804CR2

  10. #10
    Member
    Threadstarter
    Bazza Bushman's Avatar
    Join Date
    30 Jan 2014
    Location
    Melbourne
    Posts
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Well guys thanks for the advise I had a crack sat night, I have to play some more, might have to wait spring to be doing more shows.
    i got to resize the photos and I put them up

  11. #11
    Ausphotography irregular Mark L's Avatar
    Join Date
    21 Nov 2010
    Location
    magical Mudgee
    Posts
    17,101
    Mentioned
    22 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Bazza Bushman View Post
    ....
    i got to resize the photos and I put them up
    Yeah do that. You'll get some help for maybe how to do it better (or not) in spring.
    Ask if you having trouble resizing.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •