User Tag List

Thanks useful information Thanks useful information:  0
Results 1 to 11 of 11

Thread: Focus on 7d

  1. #1
    Member
    Join Date
    17 Jun 2012
    Location
    Home Hill
    Posts
    357
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Focus on 7d

    When I first turn my 7d on, it won't auto focus (I use back button focus). I have to manual focus once, and then the auto focus works well. Does my camera need to have a service?

    Thanks for any info on this problem.
    Cheers Jan

    My Gear - Canon 450D, 7D, 60D. Lens - EF-100mm f/2.8L Macro, EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM, EF 400 5.6L, EF 24-105mm 1:4 L IS USM, EF-S 10-22mm 1:3.5-4.5 USM, kit lens, twin flash, 580 Flash, monopod and tripod. Lots to learn.

  2. #2
    Ausphotography Regular
    Join Date
    09 Nov 2009
    Location
    Kalgoorlie
    Posts
    1,153
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Odd one.

    I think a little diagnostics may be required. Not that any of us may be able to solve the problem but it may help to narrow the issue down.

    1. Does it happen EVERY time?
    2. Does it happen on EVERY setting, TV, AV, M...etc?
    3. Does it happen with EVERY lens?
    4. Will it autofocus with the main button?
    5. Have you tried a reset to default?
    6. What focus mode? AI Servo?
    7. blah, blah, blah


    You get the idea. I suppose I am trying to say that the more information you have the more secure you will be in your decision that something is wrong with the camera rather than a lens or a battery or a memory card..etc ..etc. Even explore odd things like take the battery out, turn the camera on for a minute, then off, then put battery back in again.......used to work on old laptops so you never know

    ps. - use a notepad and document what you do, you will love yourself later when people like me ask silly questions
    Last edited by fess67; 23-07-2013 at 10:13pm.

  3. #3
    In Training MarkChap's Avatar
    Join Date
    09 Jan 2008
    Location
    Widgee, Queensland
    Posts
    2,237
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Also try cleaning the contacts on both the lens and the body.

    It really does sound more like a lens issue than a body issue to me
    Smoke Alarms Save Lives, Install One Today
    I shoot Canon
    Cheers, Mark


  4. #4
    If's and But's get you nowhere rookie's Avatar
    Join Date
    12 Jul 2009
    Location
    Corlette
    Posts
    542
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hope its not your 24-105 playing up
    Wayne

    Canon 7D and stuff
    Olympus OMD - EM10

    https://www.flickr.com/photos/34371137@N03/

  5. #5
    Today may be the day, Or not !
    Join Date
    31 Jul 2010
    Location
    Perth Northern Suburbs
    Posts
    3,712
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    As above, is it only happening to the one lens? The 24 - 105 are known for ribbon failure (If an older lens)

    If it's generic to more then one lens, do as Mark has suggested, but go easy on the contacts. If not, I'd reset the functions to standard and then try it.

    Has someone else used it, and set the focus up differently? and so on.
    They call me "Blue" it's a red head thing.
    "My Flickr Site"
    Canon Bodies - 1DMk2N + 50D - Lenses - 17-35mm F2.8 L - 24-70mm F2.8 L - 70-200mm F2.8 L - 300mm F4 IS L - Sigma 18-50mm F2.8 - Sigma 10-20mm
    " I Never get tired of looking at our diverse country, even if its through the lens of someone else".
    CC is always appreciated.


  6. #6
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    17 Jun 2012
    Location
    Home Hill
    Posts
    357
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I will try all the suggestions. It is my bird camera and it happens on my 100-400 lens and my new 400 5.6L lens. I don't tend to put any other lens on this camera. Thanks for your suggestions and I will try it out tomorrow.

  7. #7
    Fishy bricat's Avatar
    Join Date
    06 Apr 2010
    Location
    Melbourne
    Posts
    772
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Any results as yet?
    Cheers Brian.

    Canon 7D Kit lenses EFS 18-55 IS EFS 55-250 IS EF28-90 Canon EF 2xll Extender Sigma DG150-500 OS Speedlight 420EX. 580EX

  8. #8
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    17 Jun 2012
    Location
    Home Hill
    Posts
    357
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I have finally got it to work. Seems all I had to do was clear all my custom settings and start again. All good now and thank you all for your time.

  9. #9
    A royal pain in the bum! arthurking83's Avatar
    Join Date
    04 Jun 2006
    Location
    the worst house, in the best street
    Posts
    7,899
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    So, it's possible that you inadvertently set some custom function for the AF system.

    It'd be good to know, for your own peace of mind, what setting caused the issue so that the problem doesn't repeat itself in the future.
    Nikon D800E, D300, D70s
    {Nikon} -> 50/1.2 : 500/8(CPU'd) : 105/2.8VR Micro : 180/2.8ais : 105mm f/1.8ais : 24mm/2ais
    {Sigma}; ->10-20/4-5.6 : 50/1.4 : 12-24/4.5-5.6II : 150-600mm|S
    {Tamron}; -> 17-50/2.8 : 28-75/2.8 : 70-200/2.8 : 300/2.8 SP MF : 24-70/2.8VC


  10. #10
    Ausphotography Regular wmphoto's Avatar
    Join Date
    28 Aug 2010
    Location
    Perth
    Posts
    730
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I would suggest it was C.Fn III-4: Lens Drive when AF Impossible. When set to on the autofocus will stop trying to focus if it can't find a focal point to stop the system "hunting".

  11. #11
    Member
    Threadstarter

    Join Date
    17 Jun 2012
    Location
    Home Hill
    Posts
    357
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by wmphoto View Post
    I would suggest it was C.Fn III-4: Lens Drive when AF Impossible. When set to on the autofocus will stop trying to focus if it can't find a focal point to stop the system "hunting".
    Could be, as I know I had fiddled about one day. Lesson - stop fiddling. Thanks.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •